ΛΥΚΑΙΑ
Κατεβάστε το προγραμμα σε μορφή .pdf
Δελτίο συμμετοχής αθλητών
Όροι συμμετοχής
Αθλοθέτες
Διαγωνισμός ζωγραφικής
Διαγωνισμός φωτογραφίας
Τα Σύγχρονα Λύκαια

Τα σύγχρονα Λύκαια έτυχαν της αναβίωσης τους το 1973 από τον Σύλλογο Ανω Καρυωτών και την Κοινότητα Ανω Καρυών Αρκαδίας. Οι μετέπειτα αγώνες και γιορτές συνέχισαν την τετραετή περιοδικότητά τους και πραγματοποιήθηκαν το 1977, το 1981, το 1985, το 1989, το 1993, 1997 και το 2001. Τα σημερινά Λύκαια έχουν σαν κέντρο τους τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου όρους και σαν λίκνο τους την ιερή για τους Αρκάδες κορυφή του βουνού.

Γίνονται στο ίδιο ακριβώς σημείο που ετελούντο την παλαιά εποχή, με τον ίδιο σχεδόν αρχαιόπρεπη τρόπο και σε ύψος 1.300 μέτρα. Τα αποβιωθέντα και καθιερωθέντα σύγχρονα Λύκαια, είναι Παναρκαδικές αθλητικές, μουσικές και πνευματικές εορτές με Πανελλήνια συμμετοχή αλλά και Παγκόσμια απήχηση.


Τα σημερινά Λύκαια είναι οι μοναδικοί ίσως αθλητικοί και πνευματικοί αγώνες που είναι σταθερά προσηλωμένοι στα αρχαία πρότυπα, διατηρούν άθικτα τα αγνά και πραγματικά ιδανικά τους και εξακολουθούν και θα παραμείνουν για πάντα αγώνες «Στεφανίτες» και όχι «Χρηματίτες», αποβλέπουν δε τελικά, όπως και τα παλαιά, στην ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία των νέων μας καθώς και στην ηθική τελείωση του ανθρώπου.


Σκοπός των Λυκαίων δεν είναι να καταρρίπτουν οι αθλητές ρεκόρ αλλά να αγωνίζονται σωστά και τίμια και να νικούν καθαρά τους αντιπάλους τους για να στεφανωθούν Λυκαιονίκες με έπαθλα, το κλαδί της βελανιδιάς ή της αγριελιάς και ένα μικρό χάλκινο τριποδίσκο , όπως και στην αρχαία εποχή. Τα σημερινά Λύκαια υπηρετούν την αντίληψη της προστασίας της Ελληνικής Πολιτιστικής μας φυσιογνμίας και κληρονομιάς από κάθε ξενόφερτη αλλοτρίωση και φιλοδοξούν να συμβάλουν θετικά στην πολιτιστική, αθλητική και πνευματική ανάπτυξη όλης της Αρκαδίας.