ΛΥΚΑΙΑ
Κατεβάστε το προγραμμα σε μορφή .pdf
Δελτίο συμμετοχής αθλητών
Όροι συμμετοχής
Αθλοθέτες
Διαγωνισμός ζωγραφικής
Διαγωνισμός φωτογραφίας
Μεγαλόπολη και Αρχαιότητες

Η Μεγαλόπολη, μία από της πιο σημαντικές πόλης του νομού, έχει την δική της συμβολή στην ιστορία της περιοχής. Κτίστηκε το 370 π.Χ. με διαταγή του Θηβαίου Επαμεινώνδα. Ο Παυσανίας στα «Αρκαδικά» αναφέρει, ότι το θέατρό της ήταν το μεγαλύτερο στη Ελλάδα.

Αποτελούσε κατά την αρχαιότητα κέντρο πολιτιστικό και πνευματικό, που βοηθούσε στην πνευματική καλλιέργεια των Αρκάδων. Ακόμα και σήμερα διατηρεί ζωντανή την λάμψη της μεγαλειώδους αρχαίας εποχής. Συνέχεια του θεάτρου ήταν το στάδιο για αθλητικού αγώνες. Υπολογίζεται, ότι μπορούσαν να καθίσουν σ' αυτό 18 και 20 χιλιάδες άνθρωποι. Ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου έφεραν στο φώς του ήλιου την ορχήστρα, τις προεδρείες, τα χαμηλότερα λίθινα εδώλια του θεάτρου, τα αναλήμματα των παρόδων και τα θεμέλια του «Θερσίλειου», που βρισκόταν παράπλευρα στο θέατρο.

Το «Θερσίλειο» ήταν το βουλευτήριο των Αρκάδων, η περίφημη Βουλή των Μυρίων, στο οποίο έπαιρναν μέρος αντιπρόσωποι απ' όλες τις Αρκαδικές πόλεις. Το όνομα του το πήρε από τον αναθέτη  Θέρσιλο τον Ορχομένιο και συμβολίζει την ιδέα της ενότητας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης των λαών. Η ύπαρξη αυτού του οικοδομήματος αποδεικνύει την βαθιά δημοκρατική φύση των Αρκάδων, την ελεύθερη σκέψη τους, στοιχεία που επηρέασαν σημαντικά ολόκληρο το μετέπειτα πολιτισμό της περιοχής, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδας.