Τα σύγχρονα Λύκαια έτυχαν της αναβίωσης τους το 1973 από τον Σύλλογο Άνω Καρυωτών Αρκαδίας «Ο Λύκαιος Δίας» και την Κοινότητα Άνω Καρυών Αρκαδίας. Οι μετέπειτα αγώνες και γιορτές συνεχίζουν την τετραετή περιοδικότητά τους μέχρι και σήμερα. Τα σημερινά Λύκαια έχουν σαν κέντρο τους τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου όρους και σαν λίκνο τους την ιερή για τους Αρκάδες κορυφή του βουνού.

Γίνονται στο ίδιο ακριβώς σημείο που γινόταν η τέλεση τους και την παλαιά εποχή, με τον ίδιο σχεδόν αρχαιόπρεπη τρόπο και σε ύψος 1.300 μέτρα. Τα αναβιωθέντα και καθιερωθέντα σύγχρονα Λύκαια, είναι παναρκαδικές αθλητικές, μουσικές και πνευματικές εορτές με πανελλήνια συμμετοχή αλλά και παγκόσμια απήχηση.

Τα σημερινά Λύκαια είναι αθλητικοί και πνευματικοί αγώνες που είναι σταθερά προσηλωμένοι στα αρχαία πρότυπα, διατηρούν άθικτα τα αγνά και πραγματικά ιδανικά τους και εξακολουθούν και θα παραμείνουν για πάντα αγώνες «Στεφανίτες» και όχι «Χρηματίτες», αποβλέπουν δε τελικά, όπως και τα παλαιά, στην ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία των νέων μας καθώς και στην ηθική τελείωση του ανθρώπου.

Σκοπός των Λυκαίων δεν είναι να καταρρίπτουν οι αθλητές ρεκόρ αλλά να αγωνίζονται σωστά και τίμια και να νικούν καθαρά τους αντιπάλους τους για να στεφανωθούν Λυκαιονίκες με έπαθλα, το κλαδί της βελανιδιάς ή της αγριελιάς και ένα μικρό χάλκινο τριποδίσκο , όπως και στην αρχαία εποχή. Τα σημερινά Λύκαια υπηρετούν την αντίληψη της προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας και κληρονομιάς και φιλοδοξούν να συμβάλουν θετικά στην πολιτιστική, αθλητική και πνευματική ανάπτυξη όλης της Αρκαδίας.

Εικόνες από τα Λύκαια